Irena Moszczyska

Kwas pirogronowy

Kwas pirogronowy to alfa-ketowas, który posiada właściwości regulujące wydzielanie sebum, zmniejszające łojotok skóry, rozjaśniające, zmniejszające blizny i leczące trądzik.
Dzięki szybkiej penetracji w skórę właściwą, pozwala na uzyskanie w krótkim czasie dobrych efektów kosmetycznych, zbliżonych do tych, które otrzymujemy znacznie agresywniejszymi zabiegami złuszczającymi, np. z udziałem TCA.
Kwasu pirogronowego używamy również do leczenia aktywnego trądziku,
szczególnie grudkowo-krostkowego i zaskórnikowego,
a także do rozjaśniania przebarwień i do odmładzania,
ponieważ pobudza produkcję kolagenu w skórze właściwej.

Wskazania do zabiegu:

  • Trądzik grudkowo-krostkowy
  • Trądzik zaskórnikowy
  • Blizny potrądzikowe
  • Przebarwienia
  • Zmarszczki

Opis zabiegu:

Występuje w stężeniach 40%, 50% i 60%. Zabieg trwa od 15 do 30 minut.
Po zabiegu w zależności od użytego stężenia może, ale nie musi wystąpić złuszczanie naskórka, zwykle ustępujące w ciągu tygodnia.
Zabieg może być powtarzany co 3-4 tygodnie, do uzyskania zadowalających rezultatów.
Po zabiegu zalecane jest stosowanie fotoprotekcji (kremy z filtrem o wysokim współczynniku) i kremów o działaniu gojącym.

Przeciwwskazania:

Czynna opryszczka.